Samen sterk in het netwerk

We bieden op tijd hulp aan de voorkant, om te voorkomen dat problemen verergeren. We zijn eerder betrokken bij de hulpvraag waardoor de hulpverlening efficiënter en effectiever is. Ook is de samenwerking met de partners ‘in het veld’ aangetrokken en verbeterd. En wat betreft de Inmiddels 13 praktijkondersteuners huisartsen (POH) voor Jeugd en Gezin? Zij halen mooie resultaten.

Huisartsen
De gemeente stelde geld beschikbaar voor de inzet van een praktijkondersteuner huisarts Jeugd en Gezin bij de Zaanse huisartsen. Dat is samen met de Huisartsen Vereniging Zaanstreek Waterland uitgevoerd om het contact te verbeteren. Iedere huisartsenpraktijk heeft een contactpersoon en het Jeugdteam sluit aan op een verwijssysteem. Dit heeft bijgedragen aan het beter en makkelijker vinden van elkaar.

Een eerste evaluatie van deze inzet laat zien dat er minder doorverwezen wordt naar de specialistische jeugdzorg (Jeugd GGZ). Alle betrokkenen en de opdrachtgever zijn zeer tevreden over de inzet van de POH Jeugd en Gezin. Voor 2024 is de doelstelling dat driekwart van de Zaanse huisartsen een beroep kan doen op een POH Jeugd en Gezin.

Onderwijs
Een versterking van onze jeugdhulp op de Zaanse scholen. Daarmee komen we tegemoet aan de behoefte vanuit het onderwijs om sneller toegang te krijgen tot jeugdhulp. Er zijn daarom diverse gesprekken gevoerd met o.a. de Zaanse schoolbesturen.

2023 stond daarom in het teken van het opbouwen van goede verstandhoudingen. Verder is er een overzicht gemaakt van activiteiten die het Jeugdteam voor de scholen doet. De inzet van de hulp op scholen vereist een zorgvuldige voorbereiding. Daarom wordt er gezocht naar een gezamenlijke visie: wat is er nodig en wie kan daar een bijdrage aan leveren? De gemeente speelt daarin een belangrijke ‘aanjagende’ rol.

Gezinsaanpak
In goede samenwerking met het Centrum Jong, het Sociaal Wijkteam en het Jeugdteam hebben we het project ‘gezinsaanpak’ opgezet.

Gezinnen, die in de toekomst tegen problemen aan kunnen lopen, worden bij het eerste contact met een van de partners opgemerkt en waar nodig, direct geholpen. Het tweede doel is om voorzorgsmaatregelen te ontwikkelen die problemen voor deze gezinnen helpen voorkomen of beperken.

Sociaal Wijkteam
We hebben gesprekken gevoerd met het Sociaal Wijkteam over een nauwere samenwerking wat betreft ‘complexe gezinnen’. Centrum Jong is later aangesloten bij deze gesprekken.

Het doel van deze aanpak is om eerder aan de slag te gaan met gezinnen waarvan het risico bestaat dat op meerdere levensgebieden problemen kunnen ontstaan. Door een aanpak op alle levensgebieden wordt geprobeerd dit te voorkomen.

Radar Advies is gevraagd om een advies uit te brengen op de vraag hoe we deze samenwerking het beste kunnen inrichten. En met de vraag hoe de beschikbare extra middelen het beste worden ingezet. De gemeente heeft het advies overgenomen van Radar Advies. Sinds het laatste kwartaal zijn de Sociaal Wijkteams, het Jeugdteam en Centrum Jong aan de slag met de uitvoering hiervan. Radar Advies zal een monitor inrichten om de resultaten en effecten in kaart te brengen.

Centrum Jong
Met Centrum Jong wordt op diverse manieren samengewerkt; om te zorgen dat onze hulpverlening op tijd aansluit en bij gezondheidsvragen van kinderen.

Pact Poelenburg Peldersveld
Afgelopen jaar bleek dat de inzet en verwachtingen van het Jeugdteam in Pact Poelenburg Peldersveld niet goed verliep. De kwam doordat men dacht dat wij de inzet in diverse stuur-, project- en uitvoeringsgroepen ernaast konden doen. Maar als wij gewoon ons werk doen, dan dragen we bij aan de opdracht zoals het hoort. Daarmee zijn we in gesprek gegaan met de gemeente en de programmadirectie van het Pact. Dit gesprek gaat dit jaar verder. Verder droeg het Jeugdteam op verschillende niveaus bij aan de ontwikkeling in Poelenburg-Peldersveld.

Youz, Bijlink en Levvel
Samen met Youz, Bijlink en Levvel is er nagedacht over een andere aanpak van problemen met kinderen en gezinnen.

Zo is er met Youz een aanpak gemaakt voor middelbare scholieren die worstelen met diverse problemen. Deze aanpak komt van Triple ThreaT in Haarlem. Dat houdt in dat jongeren worden omringd door rolmodellen, hun passie wordt ingezet als middel zich verder te ontwikkelen en hun perspectieven worden verbreed. Op dit moment lopen er gesprekken met het voortgezet onderwijs of zij een pilot willen draaien.

Daarnaast is er een gezamenlijke aanpak voor echtscheiding voorgesteld aan de gemeente. We werken met het ‘wrap around care’- model. Wanneer er signalen zijn dat een echtscheiding niet goed verloopt, zetten we vroegtijdig systeemtherapie in. De pitch is positief ontvangen en wordt meegenomen in de stedelijke aanpak.

Youz
Het Jeugdteam heeft een samenwerking met Youz voor de Jeugd-GGZ (J-GGZ). We kunnen gebruikmaken van specialistische supervisie, consultatie en advies. Dit draagt bij aan het waarborgen van de kwaliteit van de Jeugd-GGZ die door ons wordt uitgevoerd.

Jeugdbescherming Regio Amsterdam (JBRA)
We werken samen met JBRA om een goede aanpak te ontwikkelen voor gezinnen waar sprake is van (dreigende) onveiligheid.

De inzet van consulenten van JBRA is positief beoordeeld. Er wordt gekeken naar een aanpak waarbij medewerkers van het JBRA samenwerken met onze jeugdhulpprofessionals. Om zo gezamenlijk hulp en ondersteuning aan de gezinnen te bieden. Dit biedt ook de kans om gezinnen waar de maatregel is beëindigd, maar nog steeds hulp nodig hebben, samen te helpen.

Aantal aanmeldingen via de verwijzers

25,5%

Aanmelding via onderwijs

16,8%

Aanmelding via huisarts

16,5%

Aanmelding via Veilig Thuis

50,5%

Aanmelding via overige partners

Aanpak wachtlijsten

In de ‘beweging naar voren’ is het terugdringen van de wachtlijsten een belangrijk aandachtspunt. We screenen alle aanmeldingen op urgentie. Dringende gevallen worden direct geholpen. Ook wordt – waar nodig – actief contact gehouden met wachtende kinderen en gezinnen.
De wachttijd is doorgaans niet langer dan 10 weken, mede door de inzet van wachtlijstmiddelen.
In het verslagjaar zijn er geen calamiteiten geweest bij gezinnen op de wachtlijst.

In 2023 worden er acties ondernomen om tijdens de wachttijd vormen van hulp aan te bieden. Zo ervaren kinderen en gezinnen het gevoel dat zij al geholpen worden, ondanks de wachtlijst. Denk hierbij aan cursussen, groepsaanbod, inzet van andere (vrij toegankelijke) hulp zoals Buurtgezinnen of Eigen Kracht. De jeugdprofessionals die contact houden met gezinnen op de wachtlijst, vormen in 2023 een kennisteam.