Oog voor (on)veiligheid

Om dit te borgen is goed samenwerken met partners als Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de jeugdbescherming, een belangrijke voorwaarde. We kunnen zo sneller schakelen bij (dreigende) onveiligheid bij kinderen en gezinnen. Het doel is dit af te wenden en zo snel mogelijk terug te keren naar het ‘gewone’ leven.

De beschermtafel

In 2023 hebben we het werken met de beschermtafel verbeterd door het professionaliseren van onze inbreng en een vaste vertegenwoordiger van het Jeugdteam toe te voegen. Dit is positief ontvangen. Het draagt bij aan meer ‘rust’ in het proces vóór en na de beschermtafel.

Onveilige zaken

In 2023 heeft Veilig Thuis 127 kinderen aangemeld. De daadwerkelijke cijfers voor veiligheidszaken liggen hoger, omdat de cijfers – wat betreft maatregelen voor kinderbescherming en alle zaken die niet via Veilig Thuis lopen – niet worden meegeteld.

In de samenwerking met Veilig Thuis is flink geïnvesteerd. De problemen, die voortkomen uit het feit dat de regionale afspraken niet aansluiten op de opdracht, blijven bestaan. Maar door een escalatiestructuur en het leren van de escalaties ontstaat er een beter samenspel. Toch zal in 2024 hier nog de nodig aandacht naar uit moeten gaan.

Meldingen Veilig Thuis

64,8%

Kindermishandeling

41,3%

Partnergeweld tussen ouders

10,3%

Huiselijk geweld tussen ouders

Proeftuinen

Onze medewerkers doen ook mee aan de proeftuin van het toekomstscenario ‘kind- en gezinsbescherming’. In deze proeftuin testen we de werkwijzen die zijn beschreven in het toekomstscenario. Onze jeugdhulpprofessionals werken samen met medewerkers van het Regionaal Veiligheidsteam aan:

Vrijwillige medewerking door de kinderen en gezinnen staat voorop. Vaak kan hierdoor een maatregel om het kind (of kinderen) te beschermen, achterwege blijven. Na een wat aarzelende start begint de proeftuin nu goed op stoom te komen. Het bezoek van Minister Weerwind en zijn complimenten zijn daarbij een steun in de rug van de betrokken medewerkers.

Blijven ondersteunen

Ondertussen blijven we doorgaan met het hulpverlenen: van sombere jongeren die op school dreigen uit te vallen tot gezinnen die te maken hebben met een (v)echtscheiding. Of we ondersteunden bij gezinnen waar sprake was van (dreigende) onveiligheid en we dit hebben afgewend. We hebben ook jonge, alleenstaande moeders geholpen waar het (familie) netwerk niet vanzelfsprekend beschikbaar was. In al deze situaties heeft het Jeugdteam succesvol bijgedragen, zodat kinderen zich weer onbedreigd verder kunnen ontwikkelen.