Ontmoet Yvonne
De baan als jeugd- en gezinshulpverlener kwam eigenlijk heel toevallig op mijn pad. Door een hulpvraag in mijn gezin werd ik doorverwezen naar het Jeugdteam. Tijdens dat telefoongesprek klikte het enorm goed met de dame aan de lijn. Brutaal stelde ik de vraag: ‘zoeken jullie nog mensen?’
Voor ik het wist, had ik een gesprek met een leidinggevende en werd ik enthousiast van het verhaal dat ze vertelde. Vanaf dat moment is het idee gaan groeien dat dit misschien wel iets voor mij zou kunnen zijn.
Wat ik zo mooi vind aan dit werk, is dat je écht een verschil kunt maken voor kinderen en hun gezinnen. In mijn vorige baan, als directiesecretaresse, voelde ik me steeds minder op mijn plek. Toen ik eenmaal vrijwilligerswerk met kinderen deed en zag hoe bijzonder het is om mensen te helpen en daarvoor betaald te worden, dacht ik: ‘dit wil ik doen!’ Daarom besloot ik pedagogiek te studeren en begon ik mijn stages in het onderwijs. Die combinatie van zorg en onderwijs heeft me echt gevormd tot wie ik nu ben.
De organisatie is continue bezig zichzelf te vernieuwen en vraagt actief om input van medewerkers. Dat én de ondersteuning in mijn werk zorgt ervoor dat ik me gezien en gehoord voel als medewerker.
In het begin was het best een zoektocht. Ik had al een hoop ervaring in het onderwijs, maar jeugdhulpverlening is toch een andere tak van sport. Wat wel hielp, is dat ik mijn ervaring als zorgcoördinator en trainingen in sociale vaardigheden meenam. Uiteindelijk heb ik de overstap gemaakt en dankzij de ondersteuning van mijn team: voelde het echt als een warm bad.
Het allerleukste aan mijn werk vind ik toch de gesprekken met jongeren. Mijn hart gaat sneller kloppen als ik zie hoe ik hun (leef)wereld kan verbinden met die van hun ouders. Het is prachtig om te zien hoe een jongere, die misschien vastloopt, weer openstaat voor gesprekken en nieuwe stappen durft te zetten. Samen ontdekken waar hun kracht ligt en hoe ze daarmee hun uitdagingen kunnen overwinnen, dat geeft enorm veel voldoening.
Toen ik begon met solliciteren, was het best lastig om toegelaten te worden tot de opleiding die ik nodig had voor een SKJ-registratie. Maar door door te zetten en de steun van collega’s ben ik er toch gekomen. Dus geef niet op! En als je twijfelt, neem contact op met iemand uit het werkveld voor een gesprek. Gewoon even sparren of een kop koffie drinken om te horen hoe het werk er echt uitziet. Dat kan je net dat duwtje in de rug geven.
Wat ik heel bijzonder vind aan het Jeugdteam is de flexibiliteit en de ruimte die je krijgt om je eigen werk vorm te geven. Het gaat erom dat je het beste uit je gesprekken met gezinnen haalt, ongeacht wat daar voor nodig is. Daarnaast is er veel aandacht voor mijn persoonlijke ontwikkeling. De organisatie is voortdurend bezig met zichzelf vernieuwen en vraagt actief om input van medewerkers. Dat vind ik heel waardevol.
Lijkt het werken bij het Jeugdteam je leuk? Dan is mijn tip om vooral contact op te nemen met iemand binnen het team. Spar over je twijfels en kijk of je een beeld krijgt van hoe het werk in de praktijk is. Dat heeft mij heel erg geholpen toen ik nog aan het oriënteren was. Het is een uitdagende, maar enorm waardevolle baan waar je veel kunt leren en écht een verschil kunt maken. Je leert elke dag nieuwe dingen en je maakt deel uit van een hecht team. Klinkt dat als muziek in je oren? Dan is het Jeugdteam de perfecte plek voor jou. Ontdek hoe waardevol en uitdagend dit werk kan zijn!