Ons werk is maatwerk

Het Jeugdteam voert zelf hulp uit. Uit cijfers van het doelgroeponderzoek blijkt dat we in 67% van de gevallen zelf hulp verlenen. Een verhoging van dit percentage wordt niet verwacht. De overige taken en de beschikbare capaciteit zijn hier de belemmerende factoren. Wat wel opvalt, is dat de inzet van praktijkondersteuner huisarts Jeugd- en Gezin in een behoefte voorziet. Er is inmiddels bewijs dat deze hulp effectief en efficiënt is.

Verder zijn er speciale teams opgezet om te ondersteunen op het gebied van administratie rondom de jeugdhulp. Zoals het indiceren of de PGB-aanvragen.

Backoffice en indicatiekennisteams

De samenwerking met de gemeente en zorgaanbieders is aanzienlijk verbeterd door het opzetten van een backoffice team indicaties (BOTI). Het BOTI-team zorgt voor de ‘administratieve’ indicaties, het stroomlijnen van PGB-aanvragen en het vergroten van kennis over indicatieprocessen en de aanvraag van betaalovereenkomsten.

Achterstanden die waren ontstaan door het nieuwe woonplaatsbeginsel zijn weggewerkt, net als de achterstanden bij de aanbieders. Als er hobbels in de processen zijn, zijn dit incidenten die snel opgelost worden.

Minder doorverwijzen

Door de komst van de POH Jeugd en Gezin verwijzen Zaanse huisartsen minder door naar de gespecialiseerde jeugdzorg. In het afgelopen jaar is bij de helft van de huisartsen een POH Jeugd en Gezin geplaatst. In 2024 is de verwachting dat dit bij driekwart van de Zaanse huisartsen zal zijn.

Versterkte regie

Nadat het Jeugdteam een indicatie heeft afgegeven, voeren onze jeugdhulpprofessionals regie. Doel is het ondersteunen van kinderen en gezinnen als er sprake is van meerder hulpverleners. Ze bekijken verder of de gespecialiseerde hulp voldoet aan de hulpvraag van het gezin.

Er zijn met de gemeente gesprekken gevoerd over het invullen van (versterkte) regie[1].

We hebben de afspraak dat het Jeugdteam altijd regie voert als dat in het belang van het kind of gezin is. Daarnaast wordt er (administratieve) regie gevoerd op de effectiviteit van de ingezette zorg. Dit geldt voor de situaties zonder verplicht perspectiefplan en zonder directe noodzaak voor regie.

Door de effectiviteit tijdig te beoordelen is het streven om zo sneller af te schalen. We bekijken of dit werkt voor het omlaag brengen van de kosten voor de gespecialiseerde jeugdzorg.

Sommige zorgaanbieders eisten ook, volgens de regels, dat medewerkers van het Jeugdteam aanwezig waren bij evaluaties. En dat zij handelden bij signalen van onveiligheid en de verantwoordelijkheid namen als de hulp niet blijkt te werken.

PGB

Op het gebied van het persoonsgebonden budget (PGB) zijn de doelen behaald. De specifieke deskundigheid over PGB is geborgd bij het stedelijk indicatiekennisteam.

Totaal indicaties en zorgzwaarte

3704 kinderen met een indicatie. Het percentage cliënten per zorgzwaarte.

29,6%

Indicaties segment B

60,2%

Indicaties segment C

10,2%

Indicaties segment V


[1] Het begrip versterkte regie is geïntroduceerd in de aanbesteding gespecialiseerde jeugdzorg, als taak voor het lokale team om zo effectief mogelijk, de intensiteit van de hulp tijdig af te schalen om zo bij te dragen aan het omlaag brengen van de kosten voor gespecialiseerde jeugdzorg.