De stem van het gezin
In het afgelopen jaar vroegen wij een aantal gezinnen om mee te denken over cliëntenparticipatie. Hoe zien zij dat voor zich? Verder zijn we aan de slag gegaan met klachten over de hulpverlening. De cliëntvertrouwenspersoon ondersteunt daarbij. Samen met haar en de ouders gaan we in gesprek om te horen waar zij tegenaan lopen bij onze organisatie.
Kwaliteit moet je doen
Het dagelijkse contact en hulpverlenen aan de kinderen en gezinnen vraagt om een goede basiskwaliteit. Door training en ontwikkeling borgen we o.a. deze kwaliteit voor de geboden hulp. We zetten daarbij stap voor stap acties uit om te leren en verbeteren. Zo is er een traject gestart om kinderen en gezinnen te betrekken bij het verbeteren van onze hulpverlening, oftewel cliëntenparticipatie.
We bereiden kwaliteitstoetsen (audits) voor waarbij we samenwerken met het kwaliteitslabel Sociaal Werk. Al deze onderdelen komen samen in ons kwaliteitsmanagement. Dat biedt ons inzicht en informatie om onze hulp en organisatie te verbeteren.
Het gezamenlijk dashboard met de gemeente is deels afgerond, dit gaan we verder door ontwikkelen. Het dashboard helpt ons met cijfers en andere informatie over de hulp en onze processen. Zo zorgen we ervoor dat we de kwaliteit en resultaten kunnen onderbouwen met cijfers en waar nodig kunnen verbeteren.
Eerst bepalen wat we willen ‘weten’ en daarna pas wat we willen ‘meten’
De stem van het gezin
We vinden de mening van kinderen en gezinnen belangrijk bij het verbeteren van de hulpverlening. Aan het eind van elk hulpverleningstraject evalueren we met gezinnen hoe zij de hulp hebben ervaren. Zij kunnen ons via CEM+ (een evaluatie voor de gezinnen) ook een cijfer geven. Deze informatie gebruiken we om te leren en dit biedt inzicht in de leefwereld van kinderen en gezinnen. Met de cliëntenparticipatie vragen we aan de deelnemers bij verschillende onderwerpen over de hulpverlening en de organisatie hun mening.
Uw klacht heeft onze aandacht
Als een gezin of kind ontevreden is met onze hulp, dan kunnen zij schriftelijk een klacht indienen bij het Jeugdteam. We luisteren naar het ongenoegen van ouders en proberen samen om tot een oplossing te komen. Is dit niet voldoende dan hebben ouders altijd de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de externe en/of onafhankelijke klachtencommissie.
In 2023 ontvingen we een aantal klachten dat kinderen of gezinnen het niet eens zijn met het hulpverleningstraject. Of zij vinden dat een hulpverlener niet bij hen past. Andere klachten gaan over hoe we met de cliënt praten en hoe we met ze omgaan. Ouders vinden het belangrijk dat het Jeugdteam goed aan ze uitlegt hoe en waarom we bepaalde stappen nemen. Alle klachten hebben wij na goed overleg afgesloten met de ouders. We hebben daarin ruimte gegeven om met elkaar in gesprek te gaan over de verschillende meningen en ervaringen. Belangrijkste is dat we begrip voor elkaar creëren.
Calamiteiten en incidenten
Het Jeugdteam onderzoekt bij een calamiteit de situatie, samen met de betrokken medewerkers en zorginstellingen. Hierbij kijken we of er verbeteringen nodig zijn om herhaling in te toekomst te voorkomen. Dit doen we in afstemming met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en gemeente Zaanstad. We hebben met de methode Veilig Incident Melden (VIM), incidenten en bijna-incidenten in de organisatie gemeld, risico’s geanalyseerd en verbetermaatregelen voorgesteld.
We hebben 1 calamiteit gehad dit jaar waarbij wij de regie voerde. De inhoudelijke behandeling was bij een instelling van de GGZ en van Beschermd Wonen. Zij hebben de verantwoording genomen om de calamiteit verder te onderzoeken.